Dato: 12. februar 2025 |
Kategori:

‘En samtale om Børsen’ – HÅNDVÆRK

Børsen står over for en stor transformation og Dansk Erhverv har en klar vision.
Genopbygningen får afsæt i historien, i nutid i forhold til indretningen, når næste kapitel skrives for den 400 år gamle Børs bygning. Fokus i genopbygningen bliver også, at øge interessen for de klassiske håndværksfag.

‘En samtale om Børsen’ kunne de besøgende hos årets HÅNDVÆRK festival overvære i sidste uge i Lokomotivværkstedet.

Sammen med Lars, bygherre fra Dansk Erhverv, Arkitekt Leif Hansen og Brian Toft herfra, gik dialogen både på hvordan vi oplevede den dag i april, hvordan vi kom videre og hvilken en opgave vi står overfor nu.

Fælles enighed er: At vi ser fremad, tænker i den videre historie, som vi er med til at skrive videre på sammen.

Leif Hansen, som er restaureringsarkitekt på den restaurering, der var i gang den dag i April, kunne fortælle mere om hvilke greb der skal bruges og hvordan de griber Børsens nye virkelighed an.

Et af spørgsmålene til os var bl.a.:
“Hvad er der sket med alt det kobber, som var udsat for branden?”

Svaret er et af de mere positive dele af historierne efter d. 16/4 2024.
For alt det kobbertag, som var udsat for brand, var stadig intakt men total sammenkrøllet, da alt blev slukket.

Alt kobberet har efterfølgende kunne tages ud af bygningen, skæres op og pakkes i containere – for så at blive sendt til omsmeltning i Finland.
Kobbertaget kunne nemlig på lige fod med de grønne kobbertage, som vi demonterer i andre projekter, sendes til genanvendelse.

Herunder kan du se et afklip af Børsens kobbertag.

Et andet spørgsmål var:
“Er det et nemt arbejde at arbejde med lige kobberbaner – i forhold til hvad I ellers laver at kobberprojekter?”

Brian smilede og sagde som han så tit har sagt:
Der er intet ved kobber, som er nemt. For i renoveringer er tit skæve bygninger, som enten har sat sig eller bygget i en tid hvor der ikke var laser eller lodstok.

Vores opgave er at få det til at se lige ud, og her er der god hjælp fra snedkerens underliggende arbejde med træunderlaget.
Men taget skal nøje udregnes i banebredder og alt skal steges op inden vi begynder, så det ikke skrider.

Vi plejer at sige; Forudsætningerne for at en kobberdækker kan lægge et lige kobbertag, kræves at man også mestre at lave tårne. F.eks. det vi lige har afleveret på Frederiksberggade 2 i København.

For først når den komplette forståelse for hvordan kobberet skal håndteres og respekteres, kan man lave et tæt, lige og langtidsholdbart tag som f.eks. på Børsen.

Herfra skal der lyde en tak for muligheden, oplevelsen, taletiden og kunne dele ud af vores hverdag, håndværk og samarbejdet.

Og TAK til dig, som sad på bænkene og lyttede 🤎.

 

Søg