Kobberarbejde

Kobberarbejde og kobberet som materiale har været brugt i håndværk og byggeri i århundreder. Kobber har unikke egenskaber – fleksibilitet, ekstrem lang holdbarhed og naturlige skønhed.
Som håndværk i restaureringer af historiske bygninger, er kobberarbejde en kunst, der kræver præcision, faglighed og en masse materialeforståelse.

Det er først indenfor de seneste 65 år man har anvendt maskiner til at bukke kobberet, det kaldes også for båndfalsning. Når man anvender denne type, holder kobbertage ca. 50 år – hvor imod det med metoden i hånden kan mindst holde det dobbelte.
Hos os bruger vi kun den gamle tradition med falsejern, hammer, håndkraft og modeller, der er mere end 100 år gamle – og de virker endnu.

Christian IX var glad for kobberarbejde

Fra dengang blev de danske ejendomme pyntet med ornamenter eller små tårnspir. F.eks. var man i det sydsjællandske glade for drueknæ på nedløbene.
På herregårdene rundt om i landet pyntede man med tårnspir eller frontispicer, som var stærk ornamenteret i udtrykket.

Kobberarbejdet kommer oprindeligt fra Tyskland

Netop Tyskland har vores Brian Toft i sine yngre dage været nede og suge til sig af både teknik, viden og gode tricks.
Kobberarbejde skal ses, forstås og formidles. Noget vi lægger vægt på når vi igennem generationerne imellem både svende og lærlinge dyrker håndværket og sørger for at det går i arv.
Kobber er et taknemmeligt materiale, det kan blødgøres og formes igen og igen. Men når man først begynder at varme på det, skal man arbejde hurtigt, for jo flere gange man varmer på det, jo hårdere bliver pladen.

Meget af kobberarbejdet starter på vores værksted

Vi laver tit meget af kobberarbejdet klar. På værkstedet har vi masser af bordplads, plads til at udgløde og de helt ideelle arbejdsforhold til at kunne lave disse dele klar:

  • Ornamenter til tage, tårne og kviste
  • Vandkasser, tagrender og nedløb
  • Rendejern
  • Div. profiler til kobbertage

Kobber – et genanvendt materiale

Kobber er 100% genanvendeligt og har sit eget lukkede retursystem. Alt det kobber vi demonterer, stumper på værkstedet eller på byggepladsen samler vi en container, sender til dansk leverandør, som så sender kobberet til Aurobis i Finland. Her smeltes kobberpladerne, og på ny valses de om til nye og skinnende kobberplader.
Se mere til vores tilgang til genanvendelse og miljøtilgang her.

Der er meget mere om kobberarbejde i vores bog. Både til dig som er blikkenslager eller du er projekterende arkitekt – find bogen her.

På vores Instagram og YouTube har vi samlet en masse videoer, hvor du kan komme helt tæt på og se hvordan vi udfører kobbertårne, kobbertage og andre arbejder i hånden.

Vil du læse mere om vores arbejde med kobberet? – Så læs om kobbertårne og Kobbertag her.

Referencer

Jægerbakketårnet

Frederiksberggade 2 – Kviste

Indgang – Det Kongelige Danske Musikkonservatorium

Søg