Morgenstjernen som vi demonterede og klargjorde til maleren.
Når man demonterer andres arbejde, er man altid lidt spændt på, hvor gode eller hvor godt det arbejde er, som ens forgængere har udført. Selve morgenstjernen er super arbejde, udført af en dygtig kobbersmed/kobberdækker. Men udskiftningen af fodstykket, var ikke specielt vellykket, desværre. Det måtte vi så råde bod på.
Først skulle der renses godt op i den gamle bly.
Så blev der loddet nyt bly og kobber på.
Og så skal Niels Friis fra WOHLERT Arkiteker selvfølgelig præsentere kronen på værket. En byggesag som kørte efter planen, selv tidsplanen – Et godt samarbejde er “guld” værd
En Larsen Facade sag, hvor Niels Friis fra Wohlert Arkitekter står som arkitekt og byggestyrer. Det var en mindre opgave, hvor taget på kirkebygningen skulle udskiftes. Men spændende, da udskiftningen var på en meget historisk bygning. Hele området summer af historie.
Da vi skulle igang, blev det i starten til kun 2 stk. skotrender, som skulle ny monteres, og 2 stk. tagvinduer. Man havde fornuftigt nok, valgt at genanvende de eksisternde tagrender, som overhovedet ikke fejler noget, og kan holde i mange år endnu.
Når man indtræder i en byggeopgave som denne, kan man se, at næsten alt hvad der er udført fra gammel tid, er kvalitet. Når man står i gården og kigger rundt, kan man se, hvornår de forskellige bygninger er bygget til, og så er der den bedste udsigt til Runde Tårn.
REGENSEN : “Collegium regium” som det oprindeligt hedder.
En opgave med historie tilbage i flere århundrede.
Det kommende tag vil ligge i mange år fremover.
Selve byggesagen bestod af:
To skotrender, en flagstangsinddækning og en leverance af 2 stk tagvinduer, så var det slut. Leverancen bestod af 2 stk. 9 stens vinduer fra jernstøberiet Velamp i Vejen.
Vi ankom og lagde vores skotrender. Ikke den store opgave. Byggesagen var overstået før end den næsten begyndte.
På bagsiden skulle der renoveres nogle blyinddækninger som heller ikke var det store problem.
Byggesagen tog en drejning
Lige pludselig tog byggesagen en lille drejning, man havde konstateret, at Regensens morgenstjerne på et tidligere tidspunkt, var blevet hærværket i form af, at man havde kommet noget tape rundt omkring forgyldningen. Det kan en forgyldning ikke tåle. Efter nærmere besigtigelse, konstaterede man, at der også var nogle huller, som skulle repareres inden den skulle forgyldes.
Arkitekt Niels Friis ringede og bad os om at løse opgaven.
Denne opgave gik vi i gang med at løse med det samme.
Vi kunne konstatere, at man tidligere har haft problemer med at få fodstykket tæt. Det havde været loddet om i 1964, hvor der formegentligt er blevet påsat et nyt fodstykke til morgenstjernen.
Her har vi så udskiftet foden, idet vi godt ved, at en lodning ikke holder. Vi har i stedet kedelfalset overgangen sammen og lagt umbrakit i samlingen. Så nu er den tæt der, de næste 100 år.
Vi skulle også lige slaglodde et par huller, som var opstået pga. tidens tand.
Så blev den sendt til maleren, og fik en ny bladgulds-belægning.
Her er så resultatet. Morgenstjernen med al sin historie, er klar til at blive monteret på taget. Morgenstjernen blev iøvrigt leveret og opsat i 1908.
Nedenfor ses den nyforgyldte morgenstjerne, og til højre er vi begyndt at klargøre påsætnings stedet oven på kirkeklokken.