Kobbertårne

Kobbertårne har i århundreder prydet kirker, slotte og ikoniske bygninger, hvor de både har fungeret som arkitektoniske vartegn og praktiske konstruktioner.

Ved alle tårnrestaureringer, laver vi altid en grundig registrering af det eksisterende, før vi afmonterer det gamle kobber.
Det gælder både kobbertårnets udgangspunkt, historie, tæthed, samlinger og udførelse fra den tidligere kobberdækker og snedker afslører både kompleksitet, muligheder og danner grundlag en evt. udvikling eller forfinelse af samlinger i den nye kobberdækning.

Forbedringen kan både ligge i kobberdelen, men ligeså i trækonstruktionen inden under. Det er vores fineste opgave at identificere eventuelle fejl, og ikke at lave de samme konstruktionsfejl, så vi kan sikre tæthed og lang holdbarhed af kobbertårnet i mange årtier i fremtiden.

Det er en gammel tradition at man laver en navneplade af kobber eller messing og sætter på træunderlaget. Her banker man årstal, de navne som har udført kobberarbejdet og en lille hilsen til fremtiden.

På Lyngby Rådhus fandt vi bl.a. information som Løn: 100 kr. /time – Øl 5,25 kr. – 3/4 l. brændevin 120kr. De navneplader vi opsætter nævner vi både lærlinge og svende.

Allerede i middelalderen (startende ved Chr.IV) hvor man begyndte at bruge kobber til tårnspir og kupler, ikke kun på grund af dets æstetiske skønhed, men også fordi materialet kunne modstå tidens tand bedre end mange andre metaller. I Danmark er kobber som ry tagmateriale og stadig kendt som oprindelsen fra Christian den IV’s tid, som tog teknikkerne med hjem fra rejser i Tyskland.

Fra et kobbertårn er restaureret vil der gå ca. 40-50 år før det fremstår med den karakteristiske irgrønne patina, der ikke kun tilføjer æstetisk skønhed, men også beskytter materialet mod vind og vejr.

Hvad er komplekst ved kobbertårne?

Kompleksiteten varierer enormt fra tårn til tårn, både i forhold til udførelse og udsmykning. 
Når det kommer til selve kobberdækningen, kan arbejdet og kompleksiteten sammenlignes med det arbejde vi laver på kobbertagene.
Kobbertårne bliver på samme måde streget op, udregnet med de rigtige pladestørrelser og tykkelser, samt udregnet strategiske samlingspunkter, falsebredde, falsetype og andre metoder i opbygningen.

Flere af de tårne vi har restaureret, er startet på vores værksted. Her har vi plads og arbejdsrum til at kunne lave forme ud af de gamle dele, så vi er sikker på at de nye dele er 1:1. Det er også på værkstedet vi kan stå stille og roligt både at producere, banke, forme, udgløde og have et arbejdsflow, som tit ikke er muligt på byggepladserne.

Udsmykningen af kobbertårne går over i design. Her kan det til tider være en fordel at kobberdækkeren kan den kreative del af håndværket, når det kommer til udsmykningen.

Kendte kobbertårne i Danmark

  • Christiansborg Slots Tårn
  • Vor Frelser Kirkes Spiralspir
  • Marmorkirkes Kuppel
  • Århus Domkirkes Tårn

Vi har i tidens løb restaureret en del kobbertårne, som en del af København og omegns skyline.

  • Fangetårnet på Frederiksberg Slot
  • Frederiksberg Rådhustårn
  • Frederiksberggade 2
  • Kobbertårn nordre kapel på Vestre kirkegård
  • Haraldsborg
  • Tårnet på Hjalmar Brantings Plads 8
  • Metropolkuplen
  • Frederiksberg Alle 32 – to ens tårne

Kan kobber genanvendes?

Kobber fra tårne og tage er 100% genanvendelige og har sit eget lukkede retursystem.
Så når vi demonterer kobbertårne, har små stumper fra arbejdet på værkstedet eller på byggepladsen, samles det altid, og sendes til en leverandør her i Danmark. 
Herfra pakkes det og sendes til Aurobis i Finland. Hos Aurobis smelter de kobberpladerne og ud kommer nye valsede kobberplader, som vi så kan forme og lægge på ny.

Se mere til vores tilgang til genanvendelse og miljøtilgang her. 

Ved nogle af restaureringer, kan vi genanvende delene på taget. Det var tilfældet på Frederiksberggade 2, hvor vi nænsomt kunne nedtage de 5 ‘kobberbørn’, dragerne de sidder på og guirlanderne de holder i hænderne. Alle kobberdelene er blevet glasblæst. Ligeledes de udsmykninger over skiltene med årstal på.

Vil du vide mere?
Er du blikkenslager og vil vide mere om kobberarbejdet, begreberne og en masse teori i vores bog.
Læs mere her.

Er du projekterende arkitekt eller bygningskonstruktør, og vil du have begreber, indsigt og viden for at kunne projektere, beskrive udbudsmaterialet og kunne føre tilsyn med opgaver i kobber? 
Så har vi i vores bog lavet et helt afsnit til dig. 

På vores Instagram og YouTube har vi samlet en masse videoer, hvor du kan komme helt tæt på og se hvordan vi udfører kobbertårne, kobbertage og andre arbejder i hånden.

Vi du læse mere om vores arbejde med kobberet? – Så læs om kobbertage og kobberarbejde her.

Referencer

Jægerbakketårnet

Frederiksberggade 2 – Tårnet

Fangetårnet på Frederiksborg Slot

Søg