Dato: 28. februar 2024 |
Kategori:

Nødvendighedens æstetik nu og i fremtiden

Vi kunne også bare kalde det: ‘Der er ikke nogen grund til at udskifte noget, som virker’… princippet.

Når vi hører ordene ‘nødvendighedens æstetik’ omtalt i fremtidens byggeri, er det for os ikke et nyt perspektiv. Tilgangen til den rådgivning vi giver og de anbefalinger vi kommer med, er langt de fleste gange, kun at skifte de dele af taget, kviste, som er udtjente eller utætte.

Med den type æstetiske betragtninger vil vi også i fremtiden kun skifte det kobber, som af naturlige årsager ikke længere kan opretholde den funktion det skal. Enten i forhold til vandindtrængen, samlinger som ikke er udført korrekt eller vis kobberplader har sluppet underlaget.

Tilgangen nu og i fremtiden kommer ret synligt frem i kobberfaget, hvor der repareres med ny kobber i en eksisterende irret kobberflade.
Reparationerne vil kunne ses meget tydeligst, hvis taget er over 40 – 50 år gammelt, her vil den reparerede del fremstå synligt uens i farven og patineringen.

Nutidige eksempler på den tilgang?

Et godt og nutidigt eksempel er fra Eremitageslottet i Jægersborg dyrehave. Her blev kun den øverste afvalmede del af taget udskiftet på slottet.
De 4 kviste i tagfladen fejlede ikke noget og pynter nu med deres irgrønne flotte farve i et kobber-brunt tag.
Ligeledes er kobberet på mansarden også bibeholdt og denne fortæller ligeledes en historie, hvor man over flere omgange har måtte udskifte felter og områder på slottets tag.

Fangetårnet – Frederiksborg slot.
Nyt kobber på klokke

Strandvejen 91, Hellerup
Nye kobberindækninger

Fredensborg Slot – Hovedtaget
Udskiftning af på dele af tag 

Marselisborg Slot.
Nye skotrender 

Søg