Der findes i dag to teknikker at lægge kobbertag på. Den gammeldags falsning i hånden, som man lavede i Chr.IX’s tid og den nyere maskinelavede båndfalsning, som er ca. 65 år gammel.
Det håndfalsede kobbertag holder min. 100 år og det maskinefalsede kobbertag knap 50 år.
I Toft Kobber AS anvender vi kun den gamle metode, som kræver håndkraft og 5-10.000 slag med en hammer pr. dag. Metoden kaldes også for et kvadderdækket kobbertag.
Fra det øjeblik det skinnende kobber monteres på tage, kviste og tagrender, til det udvikler sin karakteristiske irgrønne farve, går der i dag omkring 40-50 år alt efter luftforureningen.
Processen kaldes irring og er en naturlig kemisk patinering, der opstår, når kobberet udsættes for sol, vind og vand over tid.
I gamle dage gik denne patinering hurtigere, da der var en højere svovlkoncentrationen fra skorstene uden filtre samt afbrænding fra adskillige industrielle værksteder i de store byer.
Den grønne patina fungerer som en beskyttende barriere mod yderligere korrosion og forhindrer nedbrydning, hvilket bidrager til kobberets imponerende holdbarhed. Læs mere om patinering her.
Kobbertage skal ikke vedligeholdes.
Hvis taget er lagt helt tæt og fast til underlaget, kan de ligge på bygningen i flere generationer.
I dagens Danmark er det primært på slotte, herregårde og ældre bygninger, som har kobbertag.
Nogle af dem vi har fået lov til at renovere er bl.a. bygninger som
Kobbertag – et genanvendeligt metal
Kobber er 100% genanvendeligt og har sit eget lukkede system. Så de kobbertage vi demonterer, sender vi til leverandør, som sender collis til Aurobis i Finland. Hos Aurobis smeltes de grønne kobberplader, og valses om til nye og skinnende kobberplader.
Se mere til vores tilgang til genanvendelse og miljøtilgang her.
Kobbertag – samarbejdet og den tværfaglige forståelse.
For at sikre at kobbertaget kan ligge så længe og holde tæt, stiller det høje krav til tømrer/snedkerens kunnen.
Der skal være styr på den rigtige retning på træet, korrekte afstand mellem brædderne tilstrækkeligt udluftning og ventilation, så kondens undgås. Træunderlaget skal sømmes på med jernsøm i hånden. Jernsøm går nemlig ikke i kemisk forbindelse med kobberet.
Inden man starter på kobbertaget.
En altafgørende opgave inden opstart af oplægning af kobberbanerne på taget er opstrengningen. En erfaren kobberdækker bruger god tid på dette, da det er alfa og omega at alt er streget op og der er skabt et overblik.
Det er primært på gamle bygninger der skal udskiftes et kobbertag, og en gammel bygning er sjældent lige.
Kunsten er nemlig at få det færdige resultat til at se så lige ud som muligt – både nedefra og fra luften. Derfor opstreger vi altid med kridtsnor. Dette er vores rettesnor i hele tagets udførelse.
Kobbertagets begreber
Reder: Beskriver kobberpladerne som er standardmålet: 666×1000 mm.
Umbrakit: Lægges i alle false for at sikre at falsene bliver tætte. Alle kobberdækkere laver deres egen umbrakit, og holder godt fast i hvilke ingredienser og hvilket blandingsforhold de bruger.
Tværfals: Er samlingen, som kaldes en fals. Denne fals ligger ned på tværs og samler rederne til en lang bane i tagets længde.
Lang eller højfalse: Disse false samler banerne i længderetningen og har en falsehøjde på 25mm.
Derudover findes der:
- Buet fals
- Kedelfals
- Vagefals
- Amerikanerfals
- Skotrendefals
- Blindfals – alle disse kan du læse om i vores bog, Kobberdækning siden Christian d. 4.
Vil du vide mere om kobbertage?
Er du blikkenslager, så har vi samlet alt du skal vide om faget, begreberne og en masse teori i vores bog. Læs mere her.
Er du projekterende arkitekt eller bygningskonstruktør, og vil du have hjælp og indsigt til at kunne beskrive udbudsmaterialet og kunne føre tilsyn med opgaver i kobber? Så har vi i vores bog lavet et helt afsnit til dig.
På vores Instagram og YouTube har vi samlet en masse videoer, hvor du kan komme helt tæt på og se hvordan vi udfører kobbertårne, kobbertage og andre arbejder i hånden.
Vi du læse mere om vores arbejde med kobberet? – Så læs om kobbertårne og kobberarbejde her.