Dato: 28. august 2024 |
Kategori:

Hvor mange kan lave kobberdækning i Danmark?

Skaren af danske hænder som kan false, udregne store kobbertagflader og lave bygningskunst i de skindende kobberplader er lille – ca. 20 personer som er rigtig dygtige i Danmark.

De 8 af dem er ansat i Toft Kobber AS og har renoveringer bag sig som:

I 2022 blev 5 kobberdækkere fejret, da de rundede hhv. 25 års jubilæum og hele 4, som kunne runde 10 år her i firmaet.
Læs mere om det her.

Kobberhåndværket som går i arv igennem generationer.

Der har op igennem tiderne (i de ca. sidste 150 år) altid kun været ca. 20 kobberdækkere i Danmark, som vitterligt har kunnet udføre kobberdækning, hvor fagligheden har været så stor, at tagene har kunnet holde i tæt i 100 år+ helt tilbage til da Christian IX levede.

En kobberdækker slår mellem 5 – 10.000 slag på en arbejdsdag. Håndens arbejde med at slå med en hammer dagen lang uden at ramme selve tagfladen, udføre falsene så de fremstår helt lige og afstresset, er en kunst – et håndværk som kun få kan mestre.

I arbejdet med kobber, har man igennem tiderne haft svende, som havde nogle ting de var særligt gode til, disse blev udnævnt som:

  • Kilemester,
  • Stukke-strækkemester
  • Opmålermester
  • Tilskæremester
  • Falsemester

Alle disse mestrer havde ansvaret for at uddanne kollegaer og lærlinge på hver deres område. 1 svend kunne gode have flere ”fag” under sig.

Kobberarbejdet har i alle tider været et nichehåndværk, som desværre ikke længere læres på de tekniske skoler, som tilbyder blikkenslageruddannelsen.

Så de lærlinge vi selv uddanner tilbydes tit at blive i virksomheden, når de står med et svendebrev i hånden.

Det er vores fremtidssikring af virksomheden, men ligeså af det danske håndværk med kobber, som ganske få mestre at kunne udføre.

På nuværende tidspunkt er vi i gang med at efteruddanne 8 blikkenslagere til at kunne kalde sig for kobberdækkere. Derudover en nyere lærlinge til og flere på vej. 

På den måde, sikrer vi løbende, at ’arven’ bliver videreført til yngre generationer.

Kigger på de gamle tage, teknikkerne og måden de har kunne holde i 100 år.

Igennem tiden har vi gjort os umage med at opsamle viden fra de renoveringer af gamle tage vi har udskiftet.

Teknikkerne og samlingerne har vis os hvordan et kobbertag kan holde i over 100 år. Den videnserfaring har vi taget til os og viderefører til de tage, der laves i vores tid.

Få steder har vi forfinet løsningerne og metoderne, så de er blevet endnu bedre, men uden af gå på kompromis med tagets oprindelige udtryk og detaljer.

Tit kan disse løsninger ikke ses af utrænede øjne fra gaden, og er altid en gennemtalt løsning med bygherre eller dennes rådgiver.

Vores fineste opgave er at restaurere bygningernes tage og facade, så resultatet nøjagtigt afspejler, hvordan det ser ud, eller hvordan taget oprindeligt ville have set ud opført korrekt. Når vi har set bygningen ‘an’, begynder vi at drøfte fortidens evt. fejl og hvilken indvirkningen det har haft på bygningen.

Disse fejl vil være katastrofalt at gentage af os, og det er her vores erfaringsgrundlag der sættes i spil.

Mottoet er: Vi er aldrig bedre end det sidste job. Derfor gør vi det bedste hver især – hver eneste dag.

Læs også vores artikler, som går lidt tættere på kobber som materiale her:

–> Hvornår bliver kobber grønt?

–> Hvordan kan kobber genanvendes? 

Søg